Väärtuste sõda

Foto: British Library, Unspalsh.

Sharpminder

Eesti on sõjas. Väärtuste sõjas. Sõdu on erinevaid, aga neid peetakse ühel eesmärgil – kontrollida meie mõistust, tööd ja väärtusi. XXI sajandil on sõjad Lääne maailmas muutumas sõdadeks mitte selgete väliste vaenlastega, vaid sõdadeks meie endi vahel. Väärtuste nimel.

Eesti sai pikka aega nautida avatud, tulevikku vaatava ühiskonna kuvandit. Harjusime sellega nii ära, et teistmoodi mõeldagi on imelik. Harjusime ehk liigagi ära ja võtsime seda kui midagi iseenesest püsivat olekut. Võtame ehk tänagi, kuigi nii see enam ei ole. Ei ole pärast seda kui Helmed ja EKRE kamp ning nende ’trollid’ on meile sõja kuulutanud ja selles sõjas esimese lahingu ka võitnud. Martin Helme on küll ‘ainult’ rahandusminister, aga tema juhib tegelikult valitsuse agendat ja avaliku debati narratiivi.

Meil on olemas ka oma Quisling – peaminister Jüri Ratas. Inimene, kes on valmis oma võimu nimel lakkuma ükskõik kelle saabast. Antud juhul Helmede saapaid. 

Väärtuste sõjas püsse ei täristata ning kedagi ei tapeta. Elame ikkagi XXI sajandi Euroopas, oleme Euroopa Liidus. Oma meelsust saab näidata ka erineval rahumeelsel moel. Täna võisime lugeda, et Tarmo Jüristo lahkub Praxise juhi kohalt, et luua platvorm toetamaks ‘ei’ hääletamist koalitsiooni korraldataval abielu rahvahääletusel. Hindame ka kõrgelt Zuzu’d ja Roheliste rahvaalgatuse initsiatiivi, mis on kogunud juba 35,000 inimese toetuse. Kirjutasime ka ise alla. Me vajame väga julgeid inimesi ja initsiatiive rumaluse, tagurlikkuse ja piiratuse vastu.

Sharpminder on kindlalt veendunud, et selles väärtuste sõjas, nagu ka Vabadussõjas ja Laulvas revolutsioonis jääb peale rahva tahe. Rahumeelselt, seadusi, moraali ja eetilisi norme jälgides. Oleme vaba, avatud ühiskond, kes juhindub oma Põhiseadusest tervikuna, mitte absurdselt välja rebitud üksikutest fraasidest, mille peal quisling Ratase valitsus koos oma tortidega tantsib. Kui sõda on läbi, siis Jüri Ratase järgmine töö saab olla vaid üks – majakavaht üksikul Mohni saarel. Siis pole vaja enam pidevalt vabandada ja musta valgeks vusserdada, on vaid häbi ja kogu maailma aeg. Võitluskaaslane Tanel Kiik viib paadiga süüa, juua ja eilseid ajalehti.    

Foto: Maaleht, Delfi

Paraku pole sõda veel kaugeltki läbi.

Pühapäev ja eilne esmaspäev olid Eesti suureks häbiplekiks. Vaatamata Mart Helme tagasiastumisele ei ole midagi muutunud. EKRE valedel seisev retoorika ja roppus vaid kogub jõudu. See Helmede suur vale USA presidendivalimistest näitab vaid isiklikku kibestumist Trumpi valimiskaotusest ja teenib ka Putini Venemaa huve. Täna võiski Delfi vahendusel lugeda, et Kremli juhtpropagandisti meelest on Helme taandumine ‘sõnavabaduse piiramine’ Eestis. Vaata allpool.

Mis seal ikka. On väga selge, kelle huvisid EKRE Eestis kaitseb. Helmed rõhutasid, et nad vaid ‘valgustasid’ Eesti rahvast, kes ei tea, mis Ameerikas toimub.

Mart Helme enda sõnavõtud näitavad aga, et tema teadmised Ameerikast piirduvad ‘Dallase’ ning ‘Vaprate ja ilusatega’. Suur ‘amerikanist’ Martin on ka vist vaid korra Washingtoni ja New Yorki Freeh ukse taha kraapima jõudnud ja suurlinnas suu lahti  p***e peale kukkunud. Nende jutt USA valimistest on üks suur ‘fake news’, mida Eesti rahvale pakutakse. 

Sama ohtlik kui Helmede räuskamine, on siidkinnastes poliittehnoloogia ja avalik-õigusliku meedia hambutus. Täna (10.nov), mil Eesti on lõhki meie riigi põhimõttelistes küsimustes, pakub ETV jutusaadet täiskasvanuhariduse võimalustest ja barjääridest. Iroonilisel kombel on saatesarja nimi „Suud puhtaks“, mis oma tutvustuses lubab „avada ühiskonna valupunkte“.  Urmas Vaino, mis on Eesti ühiskonna valupunkt täna?

Mõned meie ajakirjanikud ja politoloogid on üdini lummatud poliittehnoloogilistest nippidest ja ülistavad Ratase ja Helmede ’tarku’ kalkulatsioone.

Kui poliitik, kes võimul püsimise nimel ohverdab kõik demokraatia põhimõtted, tituleeritakse selle eest „täiesti harukordseks talendiks“, siis on Sharpminderi meelest nende kirjutiste autorite kutse-eetikaga midagi tõsiselt lahti. Ka Pinochet, Hitler, Beria ja Pol Poth olid ju teatud mõttes talendid, või kuidas?

Viimased paar päeva on teinud Sharpminderile väga selgeks, et tänases väärtuste sõjas on lahinguväljal kindral vaid suletuse ja tagurluse sõjaväel, Martin Helme näol. Vaba ja avatud ühiskonna sõjavägi on kindralita.

Lugupeetud Kaja Kallas,

Pöördume Sinu kui suurima opositsioonipartei esimehe poole. Väärtuste sõda on käimas ja lõputud umbusaldusavalused, mis kuhugi ei vii, ei too võitu. Pigem devalveerivad selle akti väärtust.

Eesti vajab tugevat poliitilist liidrit, kes viib Eesti sellest EKRE poolt pealesurutud moraalituse, eetilisuse ja väärtusvaba poliitika mülkast välja. Soovitame Sul vaadata seda väikest klippi filmist ‘Süngeim tund’, mis kajastab Briti peaministri Winston Churchilli kõnet 18. Juunil 1940 Briti Parlamendi alamkojas. 

Churchill rääkis võitlusest, kui vaja, siis igal tänaval, põllul ja künkal. Ka meie vajame võitlust valimisjaoskondade kaupa. Saaremaal, Virumaal, Haanjamaal. Igal pool Eestimaal, et tänane klikk ei saaks kindlustada oma võimu ja maailmavaadet.

Eesti vajab liidrit ja kui soov on nii nimetada nii, siis Päästekomiteed, et meid siit mülkast välja tarida. Loo varivalitsus, mis kannab seda lippu.

Defineeri ja näita positiivseid valikuid, küsi rahva arvamust sisukates küsimustes, mitte absurdsetes ‘ei’- ‘jah’ valikutes.   

Vaidlusta see ajast-arust pere- ja hoolekandepoliitika, mida veab Riina Solman Isamaast (loe: Isamaa Hädast). Inimene, kes erinevalt Eesti riigi ametlikust seisukohast tunnustas Iisraeli okupatsiooni Palestiina aladel. Minister, kes 21. sajandil tahab otsustada, kes kellega seksib ja millist nime tohib kanda.           

Küsi ka teistelt ‘Isamaa Häda’ ministritelt, näiteks Jüri Luigelt, – Et tu, Brute?; MP’d Lotman ja Kubits, kas teie olete poole valinud, sõjas erapooletuks jääda ei saa?

Vaidlusta see lennunduspoliitika, mis ’põletab’  Eesti maksumaksja raha Lapimaa kohal.

Näita jätkusuutlikku teed Eesti fiskaalpoliitikas. Tänane koalitsioon kavatseb ennast lõhki laenata. Nende kumiir on Indrek Neivelt, kes räägib, et riigid ei pea laenu tagasi maksma. Igaüks, kes seda usub, peaks  uskuma ka seda, et Neiveldil on nupp kõhu peal ja propeller seljal nagu Karlssonil. „Hei hopsti!“      

Lõpetuseks,

Kui Sa, Kaja, tunned, et Sinus on küll oravat ent mitte kindralit, kes sõjas kannaks vaba Eesti lippu, siis anna see lipp edasi. Kas erakonna sees või kui seal liidrit ei leidu, siis Zuzu’le või Kristiina Kallasele.

Tänase valituse liikmetega peaks tuleviku koostöö olema välistatud. Võtke suund sellele, et tulevastel Riigikogu valimistel saaks uus koalitsioon 70+ kohta. Juba täna on Reformierakonnal, Sotsiaaldemokraatidel ja hetkel Riigikokku mittekuuluvatel Eesti 200 ja Rohelistel vähemalt 50% valijate toetus. Viige see 70% peale. Saatke ‘Isamaa Häbi’ ajaloo prügikasti ja las Keskerakond koos EKRE’ga sipleb oma vihas ja piiratuses.

Me võitleme igal tänaval, igal põllul, igal saarel. Me oleme iga inimese hinges. Me võitleme Haanjamaa küngastel ja Ida-Virumaa põlevkiviväljadel. Me seisame Narva jõel. Võitleme igas Eestimaa nurgas. Ainult nii saame olla vabad ja tugevad ja nii püsib Eesti riik.

Foto: Maria Sevaljova, erakogu

Hinda ja jaga:

  • Post category:Demokraatia